Ortodontik Tedavide Hastanın Sorumlulukları
Ortodonti tedavisinin başarılı olması ortodontist ile hasta arasındaki işbirliğine sıkı sıkıya bağlıdır. Diş rahatsızlıklarınızın için profesyonel anlamda destek almaya karar verdiğinizde diş hekiminizin size karşı belli bir takım sorumlulukları olduğu gibi sizin de kendi adınıza belli başlı hasta sorumluluklarınız bulunur. Eskişehir Ortodontist Ghizlane Genç, hastanın tedavi sürecine dahil olmasının istenen sonucu kolaylaştıracağını belirtiyor.
Ortodonti tedavisinde yanlış hizalanan dişleri düzene sokmak adına sabır gerektiren bir süreç sizi bekliyor. Tedavi esnasında düzenli olarak randevularınıza gelmeniz önem taşıyor. Özellikle geleneksel ortodonti tekniklerinin uygulandığı hastaların her 4-6 haftada klinik ziyareti gerçekleştirmeleri gerekir. Zaman zaman ziyaret saatleri uzun bekleyişlerle sonuçlansa da eksik ya da sık sık yeniden planlanan randevular tedaviniz için daha uzun süreye ihtiyaç duymanıza neden olabilir. Üzülerek belirtmek gerekir ki böylesi durumlar ortodonti tedavinizi olumsuz etkileyebilir.
Ortodonti hastalarının en önemli sorumluluklarından biri ortodontist tarafından belirtilen tüm talimatlara uymaktır. Bu noktada en önemli unsurlardan biri dişlerinize ve kullandığınız apareylere uygun bakım yapmaktır. Hekiminiz braketlerin ve diş tellerinin etrafını nasıl fırçalayacağınızı ve diş ipini nasıl kullanacağınızı size gösterdikten sonra dişlerin hijyenini sağlamak sizin sorumluluğunuzdadır. Ek olarak, ortodonti tedavi sürecinde dişlerinize ve bracetlere zarar verebilecek sert, asitli ve çiğneme gerektiren gıdalardan kaçınmanız gerekir. Tüm bunların sorumluluğunu üstlenmeniz kolay bir ortodontik tedavi almanızı kesinleştirir.
Ortodontik tedavinin belli aşamalarında lastik bantlar, başlıklar ya da farklı çıkarılabilir aletler takmanız gerekebilir. Böylesi durumlar için ortodontist tarafından eğitildikten sonra gün içinde bu aletleri takıp çıkarma sorumluluğunu sizin üstlenmeniz beklenir. Uzman ortodontist tarafından size verilen önerileri uygulamanız tedavi sürecindeki aksaklıkları önlemek adına değerlidir.
Ortodonti tedavisine ek olarak zaman zaman farklı diş problemleri bulunan hastaların genel bir diş hekimine gözükmeleri ya da başka yardımcı hizmetler için uzmana sevk edilmeleri söz konusu olabilir. Bu süreçte diş çektirmek, gömülü bir dişi çıkarmak, diş eti problemleri gibi farklı sorunlar yaşayan hastaların ağız cerrahı ya da periodontiste danışmaları talep edilmektedir. Size bu yönlendirmeler yapıldığı takdirde, tedavinizi aksatmadan diş sağlığınız için gerekli planlamaları yapmanız önemlidir.
Eskişehir ortodonti uzmanı Ghizlane Genç tarafından genel bir kılavuz olarak hazırlanan bu bilgilerin, belli bir durumu teşhis etmesi ya da tedavi etmesi amaçlanmamıştır. Size en uygun tedavi seçeneklerini öğrenmek için daima ortodontistinize danışın.