Çene Eklemi Hastalıkları ve tedavi süreci
Genellikle çene ağrısı sonrasında doktora gidildiğinde teşhis koyulan bir rahatsızlık olan çene eklemi hastalıkları ağzın tek tarafında görülebileceği gibi her iki tarafta da oluşabilir. Çiğneme esnasında rahatsız edici bir his veren hastalık farklı nedenlerle oluşabilir. Zaman kaybetmeden bir uzmana danışıldığında ise kısa sürede tedavi edilmesi mümkünken ihmal edilmesi durumunda boyun çevresinde oluşabilecek rahatsızlıklara neden olabilir.
Çene Eklemi Rahatsızlıklarının Nedenleri Nelerdir?
Çene ekleminde oluşabilecek bozulmaların ana nedenleri kaslardaki yaralanmalar nedeniyle oluşan iltihaptır. Çene eklemindeki iltihaplanma ise yüzünüzün şişmesine, çeneden ses gelmesine neden olabileceği gibi migren tarzı baş ağrılarıyla da kendini belli edebilir.
Çene ekleminin iltihaplanma nedeni kişiden kişiye değişiklik gösterebilmekle beraber belli başlı sebepler vardır.
Sık sık sakız çiğnemek ve çiğnenen sakızların sert olması
Diş tellerinin yaptığı baskı
Kişide görülen kas hastalıkları
Uzun süre devam eden duruş bozuklukları
Stres nedeniyle gün içerisinde dişlerin sıkılması
Bir kaza esnasında dişler yanlış pozisyondayken güçlü bir darbe alınması
Çene Eklem Hastalıkları Tedavisi
Çene eklem hastalıklarının tedavisinde hastalığın nedeni ve seviyesi göz önünde bulundurulur. Travma sonrasında ve zaman içerisinde oluşan hastalıkta farklı tedaviler uygulanabilir.
Hastalığın nedeni bir kaza ya da alınan güçlü bir darbe ise çözüm genellikle ameliyattır.
Hafif düzeydeki bozukluklarda belirli bir süre diş teli ya da splint kullanımına ihtiyaç duyabilirsiniz.
Özellikle stres kaynaklı çene eklem bozukluklarında gece uyurken ya da stresli bir işle uğraşırken ısırma plağı kullanmanın faydasını görebilirsiniz.
Çene eklemi hafif şekilde bozuksa doktor kontrolünde kas gevşetici veya ağrı kesici kullanabilirsiniz.
Bir süre fizik tedavi alarak çeşitli çene hareketleri ile çene kasalarınızı güçlendirirken kaslarınızın esnekliklerini artırabilirsiniz.
Dijital Eklem Splinti Nedir ?
Çene hastalıklarının tedavisinde en çok kullanılan yöntemlerin başında splint kullanımı gelir. Dişlerin arasına koyularak kullanılan ürün genellikle şeffaf formda olmakla beraber farklı modelleri de mevcuttur. Splint ağza yerleştirilerek ısırılır ve çenenin doğru formda kalmasını sağlanır. Zaman içerisinde çene doğru şekline kavuşur ve çenedeki sorun ortadan kalkar.
Eklem Splintini Ne Kadar Süre Kullanacağım?
Çene ve eklem hastalıklarında kullanılan eklem splintinin kullanım süresi hastalığın seyrine göre değişiklik gösterebilir. İlk olarak çene röntgeni çekilir ve hastalığın durumu gözlenir. Diş doktorunun önerisi doğrultusunda günün belirli saatlerinde ya da tüm gün kullanılabilir. Ara ara çene kontrol edilerek splintin kullanım süresi belirlenmekle beraber ortalama olarak 3 ile 6 saat arasında değişiklik gösterebilir.